Cortén

Vad är Cortén?

Det svensktillverkade stålet Cortén, även kallat Cor-Ten och Korten, som används i våra produkter är ett material som rostar långsamt och bildar en vacker rödbrun färg.
Stålet har en speciellt sammansatt stålblandning med bland annat koppar som hjälper till att bibehålla rostfärgen utan att rosta sönder.
Stålytan genomgår en atmosfärisk korrosion/rostning process som med tiden blir ett jämnt och snyggt skyddande oxidskikt. På så vis blir den rödbruna stålytan ett eget rostskydd som förhindrar en vidare korrosion/rostning. Dess robusta egenskap gör att den står sig mycket väl emot vårt skandinaviska klimat, och har därmed på senare år blivit ett populärt material bland arkitekter och trädgårdsdesigners. Perfekt till att använda i trädgården, planteringslådor eller trädgårdskanter. Cortenstål har även en längre livstid än vanligt järn.

Vad innehåller Cortén?

Cortenstål är ett material som tillsatts diverse legeringar varav koppar, nickel, krom och fosfor är framträdande för att erhålla ett stål som är både rosttrögt och starkt. Cortenplåt har en motståndskraft mot atmosfärisk korrosion som är ca 5-8 ggr högre än konventionellt kolstål.

Namnet, COR-TEN, kommer från de viktigaste egenskaper:
Korrosionsmotstånd(CORosion resistance) – draghållfasthet(TENsile strength) Rosttrögt stål utvecklades i USA under början av 1900- talet när man experimenterade med olika legeringar och gjorde upptäckten att med tillsats av koppar motstod stålet atmosfärisk korrosion mycket bättre än vanligt kolstål.

"Samtliga material är utvalda för att klara vårt skandinaviska klimat"

Magnelis

Vad är Magnelis?

Magnelis, även ibland kallad ZinkMagnesium och Magestic, är det hållbara och lätthanterliga materialet som åldras med stil.
Materialet patineras över tiden och är ett naket levande material för utomhusbruk.
Det åldras i takt med naturen och smälter väl in i sin omgivning.
Magnelis är skapad för att klara av de tuffaste miljöerna med havssalt eller andra områden med mycket klorid och ammoniak. Det är som gjort för kustnära trädgårdar, byggnader och växthus för att nämna några.
Beläggningen med zinkmagnesium gör Magestic till ett tåligare material i hög korrosivitetsklass.

Vad innehåller Magnelis?

Magnelis är en metallbeläggning som består av zink, aluminium och magnesium och den enda metallbeläggningen för stål med 3% magnesium. Det är just tillsatsen av magnesium med denna halt i legeringen som är hemligheten, eftersom det ger ett hållbart och ett mycket effektivt skydd mot korrosion jämfört med andra omålade beläggningar med ett lägre innehåll av magnesium.
Ytskiktet bestående av magnesium, aluminium och zink bildar ett tunt lager av magnesiumoxid vilket ger materialet en mycket god korrosionsbeständighet och skyddar ytor mot långvarigt slitage i många olika miljöer.

Patinering

Magnelis har den speciella funktionen att det patineras väldigt fort. Redan efter sex månader kan du se en markant skillnad på hur materialet har förändrats, och efter några år har det fått ett mycket mörkare utseende som ger det en rustik och traditionell känsla. Hur mycket det patineras och hur fort det går beror på i vilken omgivning det befinner sig.