Cortén

Det svensktillverkade corténstålet, även kallat Cor-Ten och Korten, som används i LOOKIAs produkter är ett material som rostar långsamt och bildar en vacker rödbrun färg. Stålytan genomgår en atmosfärisk korrosionsprocess/rostning som med tiden blir ett jämnt och snyggt skyddande oxidskikt. På så vis blir den rödbruna stålytan ett eget rostskydd som förhindrar en vidare korrosion/rostning. Dess robusta egenskap gör att den står sig mycket bra emot vårt skandinaviska klimat, och har därmed på senare år blivit ett populärt material bland arkitekter och trädgårdsdesigners.

Cortenstål har en speciellt sammansat stålblandning med bland annat koppar
som hjälper till att bibehålla rostfärgen utan att rosta sönder.

Cortenstål är perfekt till att använda i trädgården i planteringslådor eller på kanter. Stålet får snabbt en fin rödaktig färg. Cortenstål har en längre livstid än vanligt järn.

Cortenstål är ett material som tillsatts diverse legeringar varav koppar, nickel, krom och fosfor är framträdande för att erhålla ett stål som är både rosttrögt och starkt. Cortenplåt har en motståndskraft mot atmosfärisk korrosion som är ca 5-8 ggr högre än konventionellt kolstål. Namnet, COR-TEN, kommer från de viktigaste egenskaper: Korrosionsmotstånd(CORosion resistance) – draghållfasthet(TENsile strength) Rosttrögt stål utvecklades i USA under början av 1900- talet när man experimenterade med olika legeringar och gjorde upptäckten att med tillsats av koppar motstod stålet atmosfärisk korrosion mycket bättre än vanligt kolstål.

US Steels varumärke CORTEN skapades något senare och är än i dag det mest välkända varumärket bland du olika rosttröga stålen.

Vi är vänliga människor som skulle bli glada att få hjälpa till, eller bara få höra på dina tankar & idéer för ditt nästa projekt. Vi är öppna för nytänkande och kreativa lösningar. Nedan ser du exempel och inspiration på vad vi kan göra åt dig.

Specialbeställningar

I en tid där de olika miljöerna obekymrat går in i varandra, kan vi erbjuda något unikt. Med en modern maskinpark kan vi klippa, bocka, forma, och göra hålmönster i alla plåtmaterial. Oavsett hur din idé är, så har vi kompetensen, glädjen, och resurserna att förverkliga den.

Exempel på specialbeställningar

· Insynsskydd och staket

· Konstverk i corténplåt

· Skyltar och logotyper

· Växtväggar

· Trädgårdskanter

· Odlingslådor med spaljéer

· Dekorationer

· Trappor